Ελλείψεις προσωπικού και ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας

Ελλείψεις προσωπικού και ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας

Αρ. Πρωτ. 10318/03.05.2006

Προς:
- Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Το ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις όσον αφορά τόσο το προσωπικό όσο και τον αριθμό των ασθενοφόρων που έχει στη διάθεσή του για την κάλυψη των υπαρχόντων αναγκών. Οι ελλείψεις αυτές είναι ένα φαινόμενο, το οποίο παρατηρείται εδώ και χρόνια. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω των Σωματείων τους, διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί και για την αδυναμία κάλυψης των επειγόντων περιστατικών στον βαθμό που απαιτούν οι περιστάσεις.

Τα καθημερινά προβλήματα που δημιουργούν οι ελλείψεις σε προσωπικό και ασθενοφόρα γίνονται ακόμα πιο έντονα τις περιόδους των εορτών, όπως είναι τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, που οι εκδρομείς είναι περισσότεροι και τα περιστατικά που καλούνται να καλύψουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ αυξημένα.
Οι ελλείψεις προσωπικού του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης αποτυπώνονται ακόμα και στις σχετικές προκηρύξεις που έχουν προκηρυχθεί από το 2001 έως και το 2005. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε προκήρυξη του 2001, με την οποία προκηρύσσονται 300 θέσεις εργασίας οι 130 δίνονται στην Αθήνα και μόλις 10 για την κάλυψη των αναγκών του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, ενώ στην τελευταία προκήρυξη του 2005 σε σύνολο 410 θέσεων μόλις μία αντιστοιχεί στην Θεσσαλονίκη.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

- Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε ασθενοφόρα;

- Αναφορικά με την προαναγγελθείσα προκήρυξη του ΕΚΑΒ για 160 θέσεις εντός του έτους, πόσες προβλέπεται να διατεθούν για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης;

Απάντηση Υπουργείου